Voor U gelezen in het AD…
 
Vincent Reimering telt af…

BLANCHEFLEUR BRASSINGA SPIJKENISSE Yuri van Gelder is nog altijd in afwachting of hij in aanmerking komt voor de wildcard, die recht geeft op deelname aan de Olymische Spelen. Vincent Reimering heeft zijn uitnodiging voor Peking al lang en breed op zak. De 38-jarige Spijkenisser gaat Nederland deze zomer vertegenwoordigen bij het herenturnen. Niet als sporter, maar als jurylid.
,,Voor de meeste sporters zijn de Spelen een droom. Ook voor mij en mijn droom komt toch maar mooi uit. Het is hoogst haalbare. Ik ben er bijna elke dag mee bezig. Het mag van mij nu al beginnen.’’

Vincent Reimering was zelf geen topper, maar een middelmatige turner. Hij begon op zijn achtste bij Sportuna, dat later samen is gegaan met turnvereniging AVGV uit Spijkenisse. ,,Ik ben op mijn zeventiende gestopt. Ik vond wedstrijden niet leuk meer en ben toen les gaan geven en gaan jureren. Ik jureer al vanaf mijn achttiende en de laatste twaalf jaar op internationaal niveau. Ik ben begonnen op rayonniveau, daarna op nationaal niveau en uiteindelijk op internationaal niveau. Als ik het zo zeg, klinkt het vrij simpel. Er komt echter wel wat meer bij kijken. Je moet cursussen volgend, diploma’s halen en je moet natuurlijk veel ervaring opdoen. Het is een kwestie van veel wedstrijden kijken en jureren.’’

Reimering was al op Europese en wereldkampioenschappen actief als jurylid, maar de Olympische Spelen ontbraken nog op zijn lijst. De Spijkenisser was voor zijn uitverkiezing afhankelijk van de Nederlandse turners.

,,Epke Zonderland heeft op het WK in Stuttgart in september vorig jaar een nominatie verdiend. Voor definitieve deelname moet hij nog wel vormbehoud aantonen. Na zijn plaatsing had ik een klein beetje hoop dat ik zou worden uitgenodigd. Er zijn in Nederland zes internationale juryleden en ik ben degene met het hoogste brevet. Toch kwam de officiële uitnodiging door het IOC (International Olympic Committee, red.) als een verrassing. Het is heel bijzonder en ik vind het een eer.’’

De Olympische Spelen beginnen pas op 8 augustus en vijf dagen voor de openingsceremonie vertrekt Reimering naar Peking. In de tussenliggende maanden gaat de onderwijzer economie aan het Rotterdamse Nova College zich intensief voorbereiden op zijn Chinees avontuur. In mei staat ook nog het EK turnen in het Zwitserse Lausanne op het programma.

,,Ik ben redelijk vaak van huis weg,’’ beaamt Reimering, die ook nog eens elke vrijdag les geeft bij turnvereniging AVGV Spijkenisse. ,,Gelukkig krijg ik voldoende medewerking van mijn werkgever en mijn gezin. Het jureren levert niks op. Sterker, het kost me alleen maar geld. Wat dat betreft had ik beter bijvoorbeeld voetbalscheidsrechter kunnen worden. Toch zou ik het voor geen goud willen missen. Ik ben echt elke dag met het turnen bezig. Ik deel ook andere juryleden in voor wedstrijden, daarnaast bellen trainers van topturners vaak voor advies en om te overleggen.’’

Reimering weet nog niet op welk onderdeel hij in Peking mag jureren. ,,Er wordt vlak voor de wedstrijd geloot, dus je moet op alles voorbereid zijn. Mijn favoriete onderdelen om te jureren zijn de vloer en de rekstok.’’

,, Mijn gezin gaat niet mee naar Peking. Dat heeft geen zin. Ik ben dagelijks bezig met het jureren, daarnaast ben ik geaccrediteerd en kan ik overal komen, maar mijn familie niet. Ik hoop wel dat ik tijd heb om iets van de stad te zien.’’

Tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004 werd het turnen opgeschrikt door een juryschandaal. De gouden medaille van Paul Hamm, winnaar van de meerkamp, bleek omstreden. De Amerikaan, die buiten zijn schuld betrokken raakte in het conflict, mocht zijn plak echter houden. De brugoefening van zijn rivaal Yang Taeyoung kreeg in plaats van een 10 de uitgangswaarde 9,9 en in de eindscore kwam de Zuid-Koreaan uiteindelijk 0,1 tekort voor de olympische titel. De vergissing werd pas opgemerkt nadat de definitieve uitslag was opgemaakt.

,,De internationale turnfederatie heeft toen drie juryleden gestraft en ontwikkelde een nieuw beoordelingssysteem,’’ verklaart Reimering. ,,De druk in Peking is erg groot. Ik ben een eerlijke man en dat moet ook. Ik wil en ga niemand bevoordelen. En dat kan met het nieuwe systeem ook niet meer. Je hoopt natuurlijk dat een Nederlandse turner het goed doet, maar iedereen moet op eigen kracht een goede prestatie neerzetten.’’

Categorieën: Turnen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *