TURNEN  
door Sanne       
De meeste van jullie weten dat ik turn. Ik wil jullie iets vertellen over de toestellen, de wedstrijden en de pakjes. Ook over de niveaus, de groepen en over mijn vereniging KDO.

TOESTELLEN
Er zijn verschillende onderdelen voor de wedstrijden. Je hebt de brug, de balk, de sprong en de lange mat. Dit is nog niet eens de helft van de toestellen die er zijn, maar dit zijn dan ook de toestellen waarop ik nu turn.

DE BRUG
De brug is een toestel met twee ongelijke leggers. Je kunt er allerlei ingewikkelde oefeningen op doen of er aan zwaaien, ook de afsprong is een belangrijk onderdeel bij de brug. Ben je nog jong, net als ik, dan turn je aan de rekstok met één legger. Om je goed vast te houden aan de legger, mag je je handen insmeren met magnesium.

DE EVENWICHTSBALK
De evenwichtsbalk is een dunne balk die op een bepaalde hoogte staat waarop je allerlei sprongen en acrobatische onderdelen kunt doen, zoals de zeefstand, kattesprong  en arabier.
 
SPRONG
De sprong kan over een bok of kast heen met daarvoor een springplank of trampoline. Er ligt uiteraard een mat achter, want je komt met een behoorlijke vaart neer. Ook kan het zonder bok of kast. Dan zet je af op de springplank en maak je bijvoorbeeld een zweefrol op de dikke mat.

DE LANGE MAT
De lange mat is een mat die tien meter lang is. Je maakt hier allerlei acrobatische kunstjes op, zoals handstand, zweefstand, koprol en radslag. Meestal bestaat een oefening uit twee banen. 

DE WEDSTRIJDEN
Je hebt verschillende wedstrijden waar je aan kunt meedoen, zoals: de competities, de Prima Vista wedstrijden, de springwedstrijden en de onderlinge wedstrijden. Dit zijn maar een paar voorbeelden.  Ik heb alleen nog maar aan de onderlinge wedstrijden mee gedaan.|

COMPETITIES
De competities zijn drie wedstrijden waarvan de twee beste tellen. Ze vinden vaak plaats in november en december. Zelf heb ik hier nog niet aan mee kunnen doen, omdat je hier pas vanaf 8 jaar aan mag deelnemen. Dus eind van dit jaar mag ik hier aan mee doen. 
 
PRIMA VISTA WEDSTRIJDEN
Dit is een wedstrijd waar je niet voor moet oefenen. De oefeningen die je moet doen, worden op de wedstrijddag 2 maal voorgedaan. Deze oefeningen moet je goed onthouden en dan zo netjes mogelijk nadoen. Op 12 april ga ik hier aan meedoen. De wedstrijd is dan in Rockanje.

SPRINGWEDSTRIJDEN   
Springwedstrijden doe je in teamverband. Je doet met een groepje bepaalde oefeningen achter elkaar. Met de hele groep kun je dan een medaille winnen en soms een beker. Ook dit zou ik nog graag willen doen, maar dat mag pas vanaf 9 jaar.

ONDERLINGE WEDSTRIJDEN
Onderlinge wedstrijden zijn wedstrijden die alleen bestemd zijn voor leden van dezelfde club. Je strijdt dus als het ware nu tégen elkaar. Het hangt van het aantal deelnemers per niveau af hoeveel medailles er zijn te verdienen. Ik heb zelf dit jaar en vorig jaar meegedaan aan de clubkampioenschappen. Dit jaar ben ik 5e geworden en heb een medaille gekregen. (medaille en diploma laten zien)

DE PAKJES
Bij een wedstrijd moet je het pakje aan hebben van je club. Het pakje wordt speciaal gemaakt.

NIVEAUS
Je hebt verschillende niveaus. Je begint bij niveau 17 en als je beter wordt, kan je naar een lager niveau. Zelf heb ik nu niveau 15 geturnd op de onderlinge wedstrijden.

GROEPEN
Er zijn ook nog verschillende groepen. Je hebt allereerst peutergym (uiteraard voor peuters), kleutergymnastiek en turnen voor alle andere leeftijden. Je gaat dan 1 keer per week turnen.
En als je goed genoeg bent kom je op de selectie. Zij trainen een aantal keer per week meerdere uren.

KDO
Ik turn bij de vereniging KDO. KDO staat voor Kracht Door Oefening. De verenging is opgericht in 1929 en bestaat al meer dan 75 jaar.

DIT WAS MIJN SPREEKBEURT.
HEBBEN JULLIE NOG VRAGEN ??

QUIZ:
Noem eens drie toestellen op.
Hoe lang is de lange mat?
Hoeveel niveaus zijn er?
Wat betekent KDO?
 

Categorieën: Turnen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *